
Samenwerken en investeren in nieuwe teelten om toekomstbestendig te blijven
In het Zeeuwse Waarde runt de ondernemende familie Boone een akkerbouwbedrijf, waar zij aardappelen, uien, graszaad en graan verbouwen. Vijf jaar geleden verhuisden Johan en Rianne van Arnemuiden naar Waarde, een beslissing die gepaard ging met grote uitdagingen. Ondanks de moeilijke start wist de familie door te zetten en het bedrijf nieuw leven in te blazen. Inmiddels is ook zoon Berend toegetreden tot het bedrijf en zet hij zich samen met zijn vader in om toekomstbestendig te blijven ondernemen. Naast het akkerbouwbedrijf heeft Rianne samen met dochter Julia een kledingwinkel in Middelburg. Een ondernemende familie dus.
De laatste jaren dat Johan nog boerde in Arnemuiden werden steeds moeilijker door de groei van het toerisme. Door de uitbreiding van een nabijgelegen camping raakten ze een stuk grond kwijt, en in de jaren erna werd er van steeds meer kanten grond opgeëist. “We raakten elke keer een stukje kwijt, het voelde alsof er van alle kanten aan onze stoelpoten werd gezaagd. Als het zo door zou gaan kon ik niet lang boer blijven”, vertelt Johan. Uiteindelijk kwam er een kans op hun pad: een bedrijf in Waarde. Na veel wikken en wegen besloten Johan en Rianne de overstap te maken en hun grond in Arnemuiden te verkopen.

Droge jaren
De overstap naar Waarde bleek geen gemakkelijke. Na de verhuizing naar Waarde kreeg de familie Boone te maken met zware tegenslagen. Het eerste jaar was extreem droog, en de grond die ze hadden overgenomen was door jarenlang gebruik door andere boeren uitgeput. “We hadden dit totaal niet verwacht”, zegt Johan. “De slechte bodemkwaliteit en de droogte maakten het bijna onmogelijk om een goede oogst binnen te halen.” In 2020 mislukte de uienoogst volledig, en de familie stond voor een moeilijke keuze: doorgaan of stoppen. “We hebben toen gezegd: het is alles of niks. Er moet nu water op die aardappelen”, zegt Berend. Met een gehuurde machine werkten ze 's nachts door om water te op het land te rijden, wat uiteindelijk hielp om de aardappelen te redden en zo het bedrijf overeind te houden. “Als je alleen maar van de grond neemt en niets terugbrengt, raakt de bodem uitgeput”, legt Johan uit. “Dus we moesten flink investeren in groenbemesters en een duurzaam bodembeleid.”
Ondanks de moeilijkheden gaven ze niet op. Eric Witte, hun accountant bij Visser & Visser, zag van dichtbij hoe zwaar deze periode was en heeft bewondering voor de manier waarop ze hiermee omgingen: “Johan staat bekend als een goede boer en heeft altijd goede resultaten gehad. Met deze nieuwe plek had hij er alle vertrouwen in iets moois op te kunnen bouwen. Maar dan gaat er van alles mis, en sta je meteen met 3-0 achter. Dat ze toch zijn blijven vechten, zegt veel over hun doorzettingsvermogen. Ieder ander die in zijn schoenen had gestaan, had waarschijnlijk allang opgegeven.”
De toekomst van de boer
Inmiddels waait de wind uit een andere hoek en zijn de cijfers weer stabiel. Berend: “Mede dankzij de fijne samenwerking met Eric zijn we er weer bovenop gekomen en ligt er nu een stevige basis om verder te kunnen. Er zijn nog steeds onzekerheden en uitdagingen, dat zal altijd blijven in deze sector, maar er liggen ook kansen. Zo zoeken we naar mogelijkheden voor samenwerking met andere telers om op die manier onze bedrijfszekerheid te vergroten. Daarnaast zetten we in op andere teelten, zoals knolselderij, of gewassen die aansluiten bij duurzaamheidstrends zoals vezelhennep voor biobased bouwen. Als we blijven boeren zoals we dat altijd gedaan hebben, heeft het bedrijf geen toekomst. We zullen dingen moeten veranderen om toekomstbestendig te blijven, zoals samenwerken met andere boeren, investeren in de juiste teelten en flexibel blijven inspelen op veranderingen.”
De agrarische sector heeft daarnaast te maken met veranderende regelgeving, stijgende kosten en toenemende milieueisen. Johan: “Soms lijkt het alsof er steeds meer beperkingen komen, terwijl wij juist ons best doen om op een verantwoorde manier te boeren. We willen ook niet dat gewasbeschermingsmiddelen in de sloot belanden, maar we hebben wel het gereedschap nodig om onze gewassen gezond te houden. Dat is wel eens lastig aan deze sector, door de papierwinkel en alle regels wordt de landbouw ontmoedigd.” Johan waardeert dan ook de instelling van zijn zoon Berend: “Dat is het mooie van jongeren, die zijn weer strijdlustig en denken meer in kansen. Zo was ik vroeger ook.”

Vrijheid in ondernemerschap
Dat denken in kansen komt naar voren in de plannen die Berend heeft naast het akkerbouwbedrijf. “De provincie Zeeland wil zich bijvoorbeeld steeds meer richten op het spreiden van toerisme naar het achterland. Waarom beginnen wij hier dan geen camping? Ik heb wel eens een schets gemaakt voor camperplekken”, vertelt Berend. “En ik heb ook druivenstekken gekocht, misschien kunnen we in de toekomst zelf wijn gaan maken.” Het zijn plannen die nog in de kinderschoenen staan en wellicht nooit werkelijkheid worden, maar die wel het ondernemerschap in deze familie zichtbaar maken. “Het is een experiment, maar je weet nooit wat eruit kan komen”, zegt hij optimistisch.
Betrouwbare partner voor groei
Over de samenwerking met Visser & Visser zijn Berend en Johan het eens. “We kunnen altijd bellen als we ergens over willen sparren”, zegt Berend. “Bij investeringen van boven de 10.000 euro nemen we altijd contact op. We rekenen scenario’s door en nemen uiteindelijk zelf de beslissing, maar dankzij Visser & Visser weten we goed waar we aan toe zijn.” Johan voegt toe: “We hebben een hele goede band met Eric. Hij kent ons bedrijf door en door en dat werkt gewoon fijn.”
Met de inzet op samenwerking, nieuwe gewassen en een gezond financieel beleid blijven Johan en Berend bouwen aan een bedrijf dat mee kan bewegen met de veranderingen in de agrarische sector. Zoals Johan zegt: “Er zal altijd voedsel geproduceerd moeten worden. Daarom blijft er altijd een toekomst voor boeren.”
