Wat doe jij om je werknemersgoud te ontdekken en te benutten?

donderdag 10 oktober 2024

Je hebt als vooruitstrevend ondernemer meer dan ooit een robuust personeelsbeleid nodig. Het is immers niet meer zo vanzelfsprekend om werknemers te vinden, die ook nog eens passen bij jouw bedrijf, jouw werkwijze en de groeiambities die je hebt. Werknemers zijn van grote bepalende waarde voor de toekomstbestendigheid van jouw bedrijf en daarmee goud waard. Maar hoe realiseer en behoud je een evenwichtig personeelsbestand? Hoe ontdek en benut jij je werknemersgoud?

Toekomstig personeelsbeleid

Voor een toekomstbestendig personeelsbeleid is het belangrijk dat er ook op dat gebied een helder uitgangspunt is. Wat heeft jouw bedrijf nodig en hoe ziet jouw ideale personeelsbestand eruit, rekening houdend met de ontwikkelingen in jouw bedrijf en de arbeidsmarkt? Wellicht krijg je te maken met tot wel vijf verschillende generaties medewerkers doordat mensen langer doorwerken? Heb je jongere generaties nodig om bijvoorbeeld technische ontwikkelingen bij te houden en oudere generaties voor rust, ervaring en stabiliteit? Als je een helder en realistisch beeld hebt van waar je op personeelsvlak met jouw bedrijf naar toe gaat, kan van daaruit het personeelsbeleid verder vorm gegeven worden en kan jij je werknemersgoud verder ontdekken en benutten.

In een toekomstbestendig personeelsbeleid wordt aandacht besteed aan het Werknemers ABC.

Het Werknemers ABC

Je hebt instroom van gekwalificeerd personeel nodig in jouw bedrijf. Hoe blijf jij als werkgever aantrekkelijk voor werknemers en hoe trek jij de juiste medewerkers aan? Als je voldoende en de juiste kandidaten weet aan te trekken, heb je een goede wervingsstrategie.

Maar hoe weet je of deze kandidaten ook echt over de juiste competenties en eigenschappen beschikken om jouw bedrijf verder te helpen? Hiervoor is een selectieassessment of een selectie- en ontwikkelassessment het aangewezen instrument. Daarmee krijg je helder antwoord op vragen omtrent capaciteiten, competenties, persoonseigenschappen en motivatie van kandidaten. Toegespitst op jouw bedrijf en werksituatie.

Om medewerkers optimaal in te zetten, heb je goed zicht nodig op de kwaliteiten die jouw medewerkers hebben. Ook op kwaliteiten die nu misschien nog verborgen blijven, omdat er geen beroep op wordt gedaan.

Met een ontwikkelassessment krijg je scherp zicht op de kwaliteiten die jouw medewerkers in huis hebben. Daarmee vergroot je hun inzetbaarheid en kunnen medewerkers flexibeler worden ingezet binnen jouw bedrijfsvoering.

Je wil jouw medewerkers graag behouden. Hiervoor zijn ook goede arbeidsvoorwaarden van belang. Uit onderzoek blijkt dat de mogelijkheid, zich binnen een organisatie verder te kunnen ontwikkelen, hoog op het wensenlijstje van werknemers staat. Een ontwikkelassessment biedt hiervoor een uitstekende basis. Met het inzicht dat dit geeft in het potentieel van medewerkers, glooien voor medewerkers groei- en ontwikkelmogelijkheden binnen jouw bedrijf aan de horizon. En blijf je een aantrekkelijke werkgever voor medewerkers die zich verder willen ontwikkelen. Bovendien vergroot je het commitment van jouw medewerkers!

Assessment

Onze assessmentconsultant adviseert je graag bij psychologische selectie- en of ontwikkelvraagstukken. Voordat een assessment plaatsvindt, neemt onze assessmentpsycholoog details over jouw bedrijf en werksituatie zorgvuldig met je door. Daarna worden de geschiktheid en/of het ontwikkelpotentieel van de kandidaat door onze psycholoog in kaart gebracht. Met gebruikmaking van wetenschappelijk gevalideerde testinstrumenten, ervaren rollenspelacteurs en een uitgebreid diepte-interview. Na afloop ontvang je een schriftelijke assessmentrapportage, met heldere conclusies en adviezen.

Het personeelsvraagstuk is één van de vele uitdagingen waar jij als ondernemer voor staat. Bij Visser & Visser doen wij er alles aan om je ook bij andere uitdagingen te helpen, om de juiste keuzes te maken en kansen voor groei en ontwikkeling te benutten. Op het gebied van Accountancy & Advies, Leiderschap & Ontwikkeling, Strategie & Organisatie. Ontdek hoe ons platform voor ondernemerschap jou nog verder kan helpen.

Auteur
Edwin Prins
Assessment consultant

Hoe zet jij kennis om in kracht?