Je onderneming in vertrouwde handen: waarom en hoe je aandelen certificeert?

donderdag 26 september 2024

Als ondernemer wil je je onderneming laten groeien, het juiste talent aantrekken en wellicht je kinderen of werknemers laten meedelen in het succes. Maar tegelijkertijd wil je wel de controle behouden over de richting van je onderneming. Herkenbaar? Dan is het certificeren van aandelen wellicht het overwegen waard.

Wat is het certificeren van aandelen?

Wanneer je aandelen certificeert, splits je het economische belang van de aandelen (zoals het recht op dividend) af van de zeggenschap (het stemrecht). Dit gebeurt meestal via een stichting, een zogenaamde Stichting Administratiekantoor (STAK). De STAK houdt de aandelen en geeft certificaten uit aan de deelnemers. Als certificaathouder heb je dan recht op de opbrengsten van de aandelen, maar geen stemrecht in de aandeelhoudersvergadering.

Waarom certificeren?

Er zijn verschillende redenen waarom je kan overwegen om je aandelen te certificeren. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

  1. Zeggenschap behouden: stel, je wilt je kind of een belangrijke werknemer laten participeren in je bedrijf. Door aandelen te certificeren, kunnen zij meedelen in de winst, zonder dat je de controle over de bedrijfsbeslissingen verliest.

  2. Continuïteit van de onderneming waarborgen: certificering kan ook helpen bij het waarborgen van de continuïteit van je onderneming. Doordat de zeggenschap bij de STAK blijft, voorkom je dat het bedrijf versnipperd raakt door bijvoorbeeld erfopvolging. Je kan namelijk na het oprichten van de STAK een opvolgend bestuur voor de STAK benoemen. Vaak wordt in geval van familiebedrijven gekozen voor een drietal bestuurders, namelijk een onafhankelijke derde, een werknemer en een familielid.

  3. Flexibiliteit in eigendomsverdeling: je kunt flexibel omgaan met de verdeling van de economische voordelen zonder dat dit invloed heeft op de besluitvorming. Dit kan aantrekkelijk zijn als je wilt dat meerdere personen meeprofiteren van de waarde van je onderneming.

Hoeveel kost het?

Het certificeren van aandelen brengt uiteraard kosten met zich mee. Je moet daarbij denken aan notariskosten voor het oprichten van de STAK en het opstellen van de certificeringsdocumenten. Daarnaast kunnen er ook administratieve kosten zijn voor het bijhouden van het register van certificaathouders en het uitvoeren van eventuele juridische procedures.

Kortom

Door je aandelen te certificeren, creëer je een solide basis voor de toekomst van je onderneming, waarbij je zowel de controle als de continuïteit behoudt. Het certificeren van aandelen is een slimme manier om de vruchten van je harde werk te delen met degenen die je vertrouwt, zonder dat je de zeggenschap over je bedrijf verliest. Wil je meer weten over de mogelijkheden om jouw aandelen te certificeren? Neem dan contact met ons op!

Auteur
Edwin Toric
Belastingadviseur