Fiscale familie
Wanneer bent u fiscaal partner? Wie kan fiscaal partner van u zijn en wat zijn de financiƫle gevolgen na overlijden? Dit zijn vragen die bij u of uw nabestaanden kunnen opkomen. Wilt u weten of u alles goed heeft geregeld? Na deze blog weet u meer over fiscale partners en waar u aan moet denken.
Fiscale partners
Familie is iets persoonlijks. De één kan het fantastisch vinden met de (schoon)familie, de ander blijft er het liefst – letterlijk en figuurlijk – zo ver mogelijk vandaan. Voor sommigen voelt een bepaalde gemeenschap wellicht ook als familie. Denk bijvoorbeeld aan een kerkgenootschap of een vereniging. In de belastingwetgeving komt familie regelmatig terug. Hoewel familie daar primair is gericht op de bloedband, zijn er ook uitzonderingen voor bijvoorbeeld pleegkinderen.
Ook bij partners zie je iets bijzonders: het begrip ‘fiscale partners’ is soms toch net wat anders dan in het dagelijkse spraakgebruik van ‘partner’. Maar potentieel wel met grote gevolgen, bijvoorbeeld bij overlijden. En om het nog ingewikkelder te maken: zelfs je eigen vader/kind kan in bepaalde gevallen je fiscale partner zijn, bijvoorbeeld als jullie samenwonen in een huis welke gezamenlijk eigendom is en ook aan de andere voorwaarden wordt voldaan.
Dynamische factoren
Zelfs als duidelijk is wat er fiscaal onder familie of partner moet worden verstaan, zijn er nog steeds dynamische factoren. Zo kan ook de tijd een ander licht op familierelaties of ‘partner’ werpen. Wellicht is het contact met familie verbroken en is het helemaal niet gewenst tot er bijvoorbeeld bij uw overlijden nog een deel van de erfenis naar dat familielid zou gaan. Of is de relatie juist hersteld, en is het helemaal niet meer de bedoeling dat hij/zij niet in het testament was opgenomen.
En ook tijdens leven wil u dat zaken goed geregeld zijn. Want hoewel de meeste mensen niet direct bezig zijn met een potentieel overlijden, is het de realiteit van de dag dat we bijvoorbeeld kunnen worden aangereden op de snelweg, mogelijk zelfs zonder dat u zelf ook maar iets fout doet. Natuurlijk denken we daar liever niet aan. Maar het is ook fijn te weten dat de zaken goed zijn geregeld, mocht het toch gebeuren.
Controleer uw situatie
Wat ik met deze blog dus wil zeggen: heeft u uw testament op orde? En bij voorkeur ook een levenstestament? Weet uw partner ook de financiële en fiscale gevolgen van een eventueel overlijden? Kortom: heeft u nagedacht over uw toekomst en de fiscale gevolgen, bij leven en bij overlijden?
Mocht u niet bekend zijn met een levenstestament: dit kan u helpen om in alle gevallen iemand anders de regie te geven, als u dat zelf niet meer kan. Een levenstestament is als een volmacht geven aan iemand anders, maar gaat een stuk verder dan dat. Met een volmacht kan iemand anders namens u financiële beslissingen maken. Met een levenstestament kan iemand anders echter bijvoorbeeld ook medische en persoonlijke beslissingen maken, dus bijvoorbeeld ook beslissen of een behandeling wel of niet wordt ingezet of doorgezet.
Dus: heeft u deze zaken goed geregeld? Nee, of twijfelt u? Neem gerust contact met me op!