
Fiscale eenheid vennootschapsbelasting: voorkom belastingrente
De fiscale eenheid is een kenmerkende faciliteit in de vennootschapsbelasting. Indien een organisatie uit meerdere vennootschappen bestaat, kan het vormen van een fiscale eenheid de sleutel zijn tot belastingvoordelen. Maar wat als die fiscale eenheid niet meer optimaal blijkt? Dan rijst al snel de vraag of beƫindiging wenselijk is. Het aangaan of verbreken van een fiscale eenheid heeft niet alleen invloed op de fiscale behandeling van de betrokken vennootschappen, maar kan ook gevolgen hebben voor de belastingrente. Belastingrente is een aspect waar je wellicht niet meteen bij stilstaat, maar wat wel degelijk een belangrijke rol speelt in de fiscale praktijk. Dit blog gaat in op de fiscale eenheid, de gevolgen van voeging binnen een boekjaar voor belastingrente en, uiteraard, hoe je deze rente kunt voorkomen.
Fiscale eenheid vennootschapsbelasting
Wat is een fiscale eenheid?
Bij een fiscale eenheid worden de betrokken vennootschappen voor de vennootschapsbelasting aangemerkt als Ć©Ć©n belastingplichtige. In dat geval wordt alleen nog belasting geheven bij de moedervennootschap. Dit wordt bereikt door de werkzaamheden en het vermogen van de dochtervennootschap(pen) toe te rekenen aan de moedervennootschap. In de meest eenvoudige vorm bestaat een fiscale eenheid uit een moedervennootschap en een dochtervennootschap. De omvang van een fiscale eenheid is echter onbegrensd en kan uit veel vennootschappen bestaan (uiteraard zolang aan de voorwaarden wordt voldaan).
Voor- en nadelen van een fiscale eenheid
Een fiscale eenheid brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee. De meest in het oog springende voor- en nadelen zijn:
Voordelen
Onderlinge verliesverrekening: Binnen een fiscale eenheid kunnen verliezen van de ene vennootschap worden verrekend met winsten van de andere vennootschap.
Interne transacties: Transacties tussen de vennootschappen binnen de fiscale eenheid leiden niet tot winstneming, wat mogelijkheden biedt voor interne reorganisaties zonder directe fiscale gevolgen.
Nadelen
Tariefnadeel: Binnen een fiscale eenheid kan slechts Ć©Ć©n keer gebruik worden gemaakt van het lagere tarief van 19% op de eerste ā¬200.000 winst. Het meerdere wordt belast tegen 25,8%.
Hoofdelijke aansprakelijkheid: Alle vennootschappen binnen de fiscale eenheid zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de vennootschapsbelastingschulden van de gehele eenheid.
Aangaan fiscale eenheid
Om een fiscale eenheid te kunnen vormen moet binnen drie maanden na de gewenste ingangsdatum een gezamenlijk verzoek worden gedaan bij het belastingkantoor waaronder de moedervennootschap valt. Voor het aangaan van een fiscale eenheid gelden wel verschillende voorwaarden. Een belangrijke voorwaarde is dat de moedervennootschap minimaal 95% van de aandelen in de dochtervennootschap bezit. Daarnaast moeten de betrokken vennootschappen dezelfde boekjaren en winstbepalingen hanteren en feitelijk gevestigd zijn in Nederland.
Beƫindiging fiscale eenheid
Een fiscale eenheid eindigt automatisch indien niet langer aan de voorwaarden wordt voldaan. Daarnaast kan deze op gezamenlijk verzoek worden beƫindigd, maar niet met terugwerkende kracht. Hierdoor blijft de fiscale eenheid in ieder geval bestaan tot de datum waarop de Belastingdienst het verzoek ontvangt.
Let op: als een fiscale eenheid binnen hetzelfde boekjaar wordt gevormd en weer wordt beƫindigd, behandelt de Belastingdienst deze alsof zij nooit heeft bestaan. Daarnaast kan bij beƫindiging alsnog belastingheffing plaatsvinden als eerder binnen de fiscale eenheid activa zijn verschoven zonder afrekening van vennootschapsbelasting en vervolgens de fiscale eenheid binnen zes jaar (soms drie jaar) is verbroken.
Belastingrente: waar moet je op letten?
Wat is het percentage?
Vanaf 1 januari 2025 hanteert de Belastingdienst een belastingrente voor de vennootschapsbelasting van 9%. Dit percentage is gebaseerd op de ECB-rente met een opslag van 5,5 procentpunt.
Wanneer wordt belastingrente berekend?
Belastingrente wordt in rekening gebracht als een aanslag vennootschapsbelasting te laat of voor een te laag bedrag wordt opgelegd. De Belastingdienst rekent belastingrente vanaf de eerste dag van de zesde maand na afloop van het boekjaar waarover belasting wordt geheven.
Voor de meeste vennootschappen, waarbij het boekjaar gelijk is aan het kalenderjaar, geldt dat de belastingrente over 2024 begint te lopen op 1 juli 2025. Om belastingrente te voorkomen, is het van belang om tijdig een voorlopige aanslag aan te vragen of bij te stellen. Dit moet binnen vier maanden na afloop van het boekjaar, dus in dit geval vĆ³Ć³r 1 mei 2025.
Wanneer een vennootschap echter in een fiscale eenheid wordt gevoegd, kunnen deze termijnen anders uitvallen. Dit kan ertoe leiden dat de termijn voor belastingrente eerder ingaat dan verwacht. Hierna wordt dit verduidelijkt met een voorbeeld.
Belastingrente en de fiscale eenheid: voorbeeld
Een moedervennootschap bezit 100% van de aandelen in haar dochtervennootschap. Beiden vennootschappen hanteren het kalenderjaar als boekjaar. Op 1 april 2025 vormen moeder- en dochtervennootschap een fiscale eenheid.
Wat is het gevolg?
Het boekjaar van de dochtervennootschap eindigt op 31 maart 2025, tot die tijd is zij zelfstandig belastingplichtig. Hierdoor begint de belastingrente te lopen vanaf 1 oktober 2025. Vanaf 1 april 2025 worden de werkzaamheden en het vermogen van de dochtervennootschap toegerekend aan de moedervennootschap.
Hoe voorkom je belastingrente?
Om belastingrente van 9% te voorkomen moet de voorlopige aanslag voor de dochtervennootschap over de periode van zelfstandige belastingplicht worden aangevraagd vĆ³Ć³r 1 augustus 2025.
Kortom, wees voorbereid!
De fiscale eenheid kan een interessant middel zijn om de belastingdruk te optimaliseren, maar let bij het aangaan hiervan goed op de gevolgen voor belastingrente. Door tijdig een voorlopige aanslag aan te vragen, kan onnodige belastingrente worden voorkomen.
Sta je op het punt een fiscale eenheid aan te gaan of juist te verbreken? Wij helpen je graag verder om verassingen te voorkomen.
