De kleineondernemersregeling per 2025 groots toepast?

woensdag 18 september 2024

Op 1 januari 2025 wijzigt de kleineondernemersregeling (KOR). De KOR biedt btw-ondernemers onder voorwaarden de mogelijkheid om te worden ontheven van administratieve, facturerings- en aangifteverplichtingen. De huidige regeling kan door ondernemers in de EU-lidstaat van vestiging worden gebruikt of in een andere EU-lidstaat, mits een ondernemer aldaar een vaste inrichting heeft. Vanaf volgend jaar is het mogelijk om de KOR grensoverschrijdend toe te passen, dus ook zonder een vaste inrichting. Wil je weten onder welke voorwaarden dit kan? Lees dan dit blog. Hierna lees je welke wijzigingen de KOR ondergaat die in Nederland blijft gelden.

Twee regelingen

Er zijn straks twee regelingen waarvan ondernemers onder voorwaarden gebruik kunnen maken:

  1. de binnenlandse KOR; en

  2. de grensoverschrijdende KOR (Unie-KOR).

Hieronder staat de binnenlandse KOR centraal, terwijl je in dit blog meer leest over de Unie-KOR.

Binnenlandse KOR

De huidige kleineondernemersregeling blijft weliswaar in stand, maar ondergaat diverse wijzigingen. Btw-ondernemers die in Nederland zijn gevestigd of hier een vaste inrichting hebben, kunnen in Nederland gebruikmaken van de KOR als zij een jaaromzet hebben van maximaal € 20.000 (omzetdrempel). De omzetdrempel blijft ongewijzigd.

Gevolgen

Als een ondernemer kiest voor toepassing van de binnenlandse KOR, zijn de prestaties die hij in Nederland verricht in principe btw-vrijgesteld. Hij hoeft dan ook geen factuur uit te reiken of een btw-aangifte in te dienen. Anderzijds heeft de kleine ondernemer geen recht op aftrek van btw op zijn gemaakte kosten en gedane investeringen. Tevens kan een overstap van de reguliere btw-regels naar de KOR of omgekeerd tot btw-herziening leiden. Hierna lees je op welke punten de binnenlandse KOR wijzigt.

Wijzigingen

De wijzigingen van de registratiedrempel, toepassingstermijn en uitsluitingsperiode zijn als volgt:

  • Huidig: Voor ondernemers die niet verplicht zijn om zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel én besluiten zich niet aan te melden als btw-ondernemer bij de Belastingdienst, geldt dat de KOR automatisch wordt toegepast, als de jaaromzet maximaal € 1.800 is (registratiedrempel).

    Nieuw: Deze registratiedrempel wordt verhoogd naar € 2.200. Hierbij geldt wel als voorwaarde dat de ondernemer de Unie-KOR niet toepast.

  • Huidig: De binnenlandse KOR dient minimaal drie jaren te worden toegepast (toepassingstermijn) of tot het moment dat de omzetdrempel van € 20.000 wordt overschreden.

    Nieuw: Straks geldt geen minimumtermijn meer om de KOR toe te passen en kan een ondernemer altijd overstappen van de btw-vrijstelling naar de reguliere btw-regels. Hiervoor dient de ondernemer zich tijdig af te melden voor de KOR, ofwel minimaal vier weken voorafgaand aan het nieuwe belastingtijdvak waarin de ondernemer de reguliere btw-regels wenst toe te passen.

  • Huidig: Als de ondernemer de KOR opzegt of de omzetdrempel overschrijdt, is de ondernemer drie kalenderjaren uitgesloten van de KOR (uitsluitingsperiode).

    Nieuw: Vanaf volgend jaar wordt de uitsluitingsperiode verkort tot maximaal twee kalenderjaren (het lopende kalender jaar en het daaropvolgende kalenderjaar). Daarnaast geldt dat de KOR niet kan worden toegepast door een in Nederland gevestigde ondernemer die de KOR nog niet gebruikt, maar dat wel wil doen, als hij in het voorafgaande kalenderjaar de omzetdrempel van € 20.000 heeft overschreden.

Aan- of afmelden

Als je momenteel de KOR (automatisch) toepast en dat ook in 2025 wilt blijven doen dan bestaat daarvoor geen meldplicht. Dat is anders als je de KOR volgend jaar niet meer wilt toepassen óf als je de huidige KOR niet toepast, maar de binnenlandse KOR per 1 januari 2025 wel wilt toepassen. Dan kun je je vanaf 1 oktober 2024 tot en met 3 december 2024 (overgangsrecht) voor de binnenlandse KOR aan- of afmelden bij de Belastingdienst via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Ondernemers zijn vanaf volgend jaar namelijk niet langer gebonden aan de verplichte huidige toepassings- of uitsluitingstermijn.

Ondernemers die in 2024 een omzet hebben die hoger is dan € 20.000, kunnen in 2025 geen gebruikmaken van de KOR. Daarnaast geldt het overgangsrecht niet voor ondernemers met een vaste inrichting in Nederland. De laatste groep ondernemers kan wel gebruikmaken van de Unie-KOR.

Heb je vragen of twijfel je over het toepassen van de KOR? Neem dan gerust contact op met jouw contactpersoon binnen Visser & Visser of met het btw-team via: btw@visser-visser.nl. Wij denken graag met je mee.

Aanspreekpunt
Wajid Hassan
Belastingadviseur