De impact van het nieuwe functie- en loongebouw in de Bouw & Infra

vrijdag 01 november 2024

Met ingang van 31 december 2025 treedt er een nieuw functie- en loongebouw in werking binnen de cao Bouw & Infra. Deze wijziging is verplicht voor alle bedrijven die onder deze cao vallen en heeft belangrijke gevolgen voor de medewerkers en de salarisverwerking.

Wat houdt de implementatie in?

De implementatie van het nieuwe functie- en loongebouw betekent dat alle medewerkers binnen de cao Bouw & Infra opnieuw moeten worden ingedeeld in een nieuwe functiegroep. Daarnaast is het van belang om te controleren of de huidige salarissen van de medewerkers in overeenstemming zijn met het nieuwe cao-loon. Mocht dit laatste niet het geval zijn, dan is een verhoging noodzakelijk.

 

Hierbij komen de volgende wijzingen extra onder de aandacht:

  • Uitgebreidere functieomschrijvingen: Medewerkers zullen duidelijker kunnen zien wat hun taken en bijbehorende verantwoordelijkheden zijn;

  • De mogelijkheid om zelf functies in te delen aan de hand van referentiefuncties;

  • Nieuwe functies zijn toegevoegd, waaronder kopers begeleider en BIM-modelleur;

  • Eén loongebouw voor bouwplaats en uta-personeel;

  • Nieuwe functie voorman, waardoor de voorliedentoeslag vervalt;

  • Prestatietoeslag gaat op in cao-salaris van bouwplaats medewerkers.

Het belang van een tijdige voorbereiding

Hoewel 31 december 2025 nog een tijdje weg lijkt, is het verstandig om deze periode optimaal te benutten. Een zorgvuldige voorbereiding kan hierbij eventuele complicaties bij de implementatie voorkomen.

Onder andere op de website van Functie- en loongebouw | Bouwend Nederland is meer informatie te vinden over de implementatie.

Door nu al aan de slag te gaan met de voorbereidingen, kunnen we samen zorgen voor een soepele overgang naar het nieuwe functie- en loongebouw. Wij denken graag met je mee en bieden hierbij de ondersteuning die je nodig hebt!

Auteur
Carina Izelaar
Consultant HRM