
Actualiteiten gemeenschappelijk landbouwbeleid
De agrarische sector is voortdurend in beweging, en dat geldt ook voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Nieuwe regels en wijzigingen in bestaande regelingen kunnen gevolgen hebben voor jou als ondernemer. In dit blog zet ik de belangrijkste actualiteiten voor je op een rij. Zo ben je goed voorbereid op wat er speelt én wat er komen gaat.
Stikstofkorting NV-gebied
In 2024 zijn in Nederland nieuwe gebieden aangewezen als nutriënten verontreinigd gebied. In 2025 moeten agrarische ondernemers in alle NV-gebieden rekening houden met een korting op de gebruiksruimte stikstof van 20% ten opzichte van de gebruiksruimte stikstof buiten NV-gebieden. Raadpleeg de topografische kaart op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om te controleren of je te maken hebt met een korting van 20% op de gebruiksruimte stikstof.
Bedrijfsoverdracht
De definitie met betrekking tot bedrijfsoverdracht, in het kader van de afroming van productierechten, is door RVO herzien. Er is sneller sprake van een bedrijfsoverdracht. Van een overdracht kan al sprake zijn als de overheersende zeggenschap verschuift tussen vennoten in een samenwerkingsverband. Dat kan bijvoorbeeld aan de orde zijn wanneer een vennoot meer winstaandeel krijgt. Het is van belang om bij (gedeeltelijke) overdracht van jouw onderneming goed na te gaan welke melding bij RVO nodig is. Als jouw onderneming in het kader van andere activiteiten dan fruitteelt productierechten bezit, is dit een extra aandachtspunt omdat bij overdracht naar een derde afroming kan plaatsvinden.
Gecombineerde opgave
In de gecombineerde opgave kun je als agrarisch ondernemer inkomstentoeslagen aanvragen in de vorm van een basispremie, eco-premie en eventuele toeslag jonge landbouwer. Hierbij moet voldaan worden aan diverse voorwaarden.
Een nieuwe subsidievoorwaarde is bijvoorbeeld dat de subsidieaanvrager de arbeidsovereenkomsten op orde heeft bezit en zorgt voor een veilige werkomgeving. Als agrarisch ondernemer kun je hieraan werken door bijvoorbeeld te zorgen voor schriftelijke arbeidsovereenkomsten, eerste hulp en brandbestrijding, CE gekeurd gereedschap en gebruiksaanwijzingen bij installaties en machines.
Voor de aanvraag is de voorwaarde vervallen van 4% niet-productief areaal. Slootranden in eigen beheer blijven wel subsidiabel en daarom interessant om in te tekenen. Andere aandachtspunten zijn om bij gehuurde percelen een schriftelijke toestemming van de eigenaar van het perceel in bezit te hebben van de percelen die je in gebruik hebt op 15 mei, en te controleren dat jouw bedrijf als landbouwbedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel aan de hand van de geregistreerde activiteitencode.
Bredeweersverzekering
De aanvraag subsidie bredeweersverzekering loopt in 2025 ook weer via de gecombineerde opgave. Let erop dat de gecombineerde opgave uiterlijk 15 mei wordt ingediend.
Vestigingssteun jonge landbouwers
De vestigingssteun voor jonge landbouwers kan worden aangevraagd van 28 april t/m 27 juni 2025. Behandeling van de aanvraag is op volgorde van binnenkomst. Over de voorwaarden lees je meer op de website van RVO.
Wil je weten wat de veranderingen specifiek voor jouw situatie betekenen? Of heb je vragen over bijvoorbeeld de stikstofkorting, bedrijfsoverdracht of subsidiemogelijkheden? Neem gerust contact op met ons op, wij denken graag met je mee.
